Bitkisel
gliserin, propilen glikol ve alkol, aromalarda taşıyıcı olarak yaygın şekilde
kullanılan kimyasallardır.
Sitemizde
aşağıdaki ürünler AROMA TAŞIYICI kategorisinde satışa sunulmuştur.
- Virago Baz Bitkisel Gliserin
Wilmar %99.8 saflık, USP belgeli, solumaya uygun
- Virago Baz Propilen Glikol Basf %99.9 saflık, USP
belgeli, solumaya uygun
Bu yazıda
aroma taşıyıcılarının ne olduğu, sanayide nerelerde kullanıldığı ve son
kullanıcının nerelerde kullanılabileceğini anlatmaya çalışacağız.
Sitemizdeki
ürünler son kullanıcıya yönelik olduğundan yalnızca 500ml ve 1000ml olarak
satılmaktadır. Küçük gramajlarda olduklarından fiyatları gayet uygundur.
Aroma Taşıyıcı diyerek neyi kast ediyoruz?
Aroma
taşıyıcılarımız iki üründen oluşuyor. Bunlardan biri VG yani gliserin, diğer
ise PG yani propilen glikoldür. Gliserin, temel anlamda katı şekerdir, nemi
yani suyu tuttuğu için gıdanın hacmini ve ağırlığını artırır. Gıda sektöründe
kullanımı yaygındır. Buhar makinelerinde kullanılır, aromalarla
karıştırıldığında kokulu duman verir.
Propilen
glikol ise aromaların temel taşıyıcısıdır. Bizden veya başka bir yerden aroma
aldığınızda, hemen kullanma imkanınız yoksa PG içinde seyreltip çoğaltabilir ve
aromanın tadını ve kokusunu 1 yıl kadar daha uzun süre korumayı sağlayabilirsiniz.
PG ayrıca
nargile kullanıcıları tarafından tütünü, herhangi bir aroma verici ile ıslatmakta
kullanılabilir. Sitemizdeki tütün aromaları nargile kullanıcılarına
yöneliktir. Bazı nargile kullanıcıları, tütünü ıslatmak için gliserin de
kullanabilmektedir (demleme süreci olduğundan tavsiye etmesek de isterlerse
sitemizden yüksek saflıkta güvenilir gliserin satın alabilirler).
Neden Baz kelimesini kullanıyoruz?
Bizim
kullandığımız baz kelimesi, base yani taban anlamındadır. Yurtdışındaki
kullanımına göre bu isim verilmiştir. Kimyada bilinen anlamdaki bazlar kast
edilmez. Baz, VG ve PG satışında kullanacağımız ticari isimdir.
Bitkisel Gliserin Kullanım Alanları
Gliserin (veya gliserol olarak da adlandırabilir) şu
sektörlerde kullanılıyor:
- Sabun ve mum hammaddesi olarak
sanayide,
- Laboratuvar malzemesi olarak
tıp ve kimya sektöründe,
- Kek, pasta, kurabiye yapımında
şeker ve tatlandırıcı olarak gıda sektöründe,
- Yufka, lavaş ve tortilla, lokum
ve dondurma hammaddesi, lokum parlatıcıları, olarak gıda sektöründe,
- Taşıyıcı olarak gıda
sektöründe, kullanılır.
Not:
Gliserin, gliserolün eczacılıkta kullanılan tıbbi biçimidir. Gliserinin en çok
gıda sektöründe kullanılmasının nedeni, şeker alkolü olması ve hacminin 4 katı
su tutabilmesidir
Gliserin kullanım alanları (1500 tane olduğu
söyleniyor, bir kısmı aşağıda listelenmiştir):
Aroma
taşıyıcı olarak listelediğimiz Bitkisel gliserin hakkında daha detayları bilgileri,
metnin üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
- Yüksek nem tutma kapasitesinden
dolayı gıda ve içeceklerde kullanılır. Ayrıca gıda ve içeceklerde aroma
gibi başka maddeleri çözmek ve gıdaları tatlandırmak için kullanılır.
- Uzun raf ömründen dolayı
gıdalarda koruyucu olarak kullanılır.
- Düşük yağlı gıdalarda
dolgunlaştırıcı (örneğin kremayı daha dolgun göstermek, keki daha puf kek
türünde yumuşak yapmak vb), likörlerde kalınlaştırıcı (yani likoörü daha
kıvamlı yapıyor) olarak kullanılır.
- Şeker yerine kullanılmaktadır.
Sakaroza (kristal şeker) göre %25 daha az şekerli tadı vardır, kalorisi
sofra şekerinin kalorisinden biraz azdır.
- Öksürük şuruplarında
kullanılır. Alerjen değildir, çocuklar da kullanabilir.
- Çok iyi bir laktatiftir yani
kabızlıkta fitil olarak kullanılması yaygındır. Bazı ilaçlarda bulunur.
Lavman yapılırken kullanımı vardır.
- El kremi, losyon gibi kişisel
bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız
gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri
gliserin içerir.
- Sabunculukta ikinci madde
olarak kullanılır. Saf gliserinden yapılmış sabunların anti-aging
özellikleri bilinmektedir, piyasada saf gliserinden yapılmış sabunlar biraz
pahalıdır.
- Mum yapımında kullanılır.
- Nargile tütünlerinde nem tutucu
olarak kullanılır. Tütünü gliserinle ovarak tütün ıslatılır ve tütüne
şekerimsi bir tat verir, içimini yumuşatır.
- Gliserin, glukojenik etkisi
(şekere dönüşebilen etkisi) nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir
iyileştirme aracıdır (ketozis: sığırlarda enerji alımı enerji ihtiyacını
karşılayamadığı durumlarda (örneğin yüksek süt üretimi), negatif enerji
dengesi sonucu ortaya çıkan metabolik bir bozukluktur. Ketotik inekler
genellikle düşük kan şekeri yoğunluğuna sahiptir, Kaynak 13). Ketoziste
ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla
(ağızdan) gliserin verilir.
- Hayvanlarda rektal yolla lavman
veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kasılmalarını
arttırarak, sürgit etki oluşturur. Bu amaçla 25–30 gr gliserin 250–500 ml
su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
- Saf gliserin ile mürekkep gibi
zor lekelerin kurumasını önleyebilir ve lekeyi çıkarmakta
kullanabilirsiniz.
- Dinamit yapımında kullanılır
(bu konuda araştırmalarımız devam ediyor).
- Donmayı geciktirici özelliğe
sahiptir.
Mono Propilen Glikol Kullanım Alanları
Kullanım
alanı, bitkisel gliserin kadar geniş değildir. Aşağıda en önemli kullanım
alanları listelenmiştir. Düşük uçuculuklu, suyla, alkolle ve eterle
karışabilir, yüksek saflıkta berrak renksiz solventtir.
Propilen glikol hakkında detaylı bir rapor okumak
isterseniz, metnin üzerine tıklayınız.
- Hem laboratuvar kimyasalıdır
hem de gıda sektöründe nem tutucu olarak kullanılır, ayrıca aromaların
taşıyıcı malzemesidir.
- Özellikle kozmetik uygulamaları
için uygundur. Nötral ve higroskopiktir.
- Suyla bütün oranlarda karışır,
alkoller,esterler ve ketonlarla daha az karışır.
- Propilen glikol, etanolle aşağı
yukarı eşit güçte bir mikrop öldürücüdür. Solüsyonlarda
mikroorganizmaların çoğalmasını durdurur.
- Genellikle % 15-30 aralığındaki
konsantrasyonuyla istenen etki elde edilir.
- Gıda sektöründe emülgatör
olarak kullanılır (yufka, börek gibi unlu mamüllerde)
Aroma Taşıyıcı olarak Bitkisel Gliserin ve Propilen
Glikol hammaddesi nedir?
Her ikisi de Palm bitkisi işlenerek elde edilmektedir. Palm, tropik bir bitkidir. Ürünlerimiz %99,8 üzzerinde saflığa sahiptir, %99 üzerindeki saflıklarda ürünün ana yapısı değiştiğinden, artık palm bitkisi ile alakası kalmaz, palm yalnızca üretimdeki kaynak bitkidir. Lütfen üretimde direkt kullanılan ve ana yapısını koruyarak bazı çikolata türlerinde kullanılan palm bitkisi ile karıştırmayınız.
Virago aroma taşıyıcı ürünlerinin MSDS ve analiz
belgeleri:
WİLMAR GLİSERİN analiz
MPG BASF analiz
Solumaya uygunluk:
Virago baz
kullanım alanı o kadar geniş ürünler sunar ki, müşterilerimizin kokulu duman
veya nargile ara ürünü olarak kullanmaları durumunda, solumaya uygundur. Bu
kimyasallar özellikle sahne sanatlarında sık kullanılır.
Yukarıdaki
MSDS belgelerini inceleyebilirsiniz (bu belgeler, Virago baz ürünlerinin
üreticisi tarafından bize sağlandığından evraklarda şirket adımızın olmaması
normaldir)
ÖNEMLİ NOT
Virago Kimya son kullanıcıların sattığımız
gliserini nasıl kullanacağından sorumlu değildir. Müşterilerimiz ürüne ait MSDS
belgesini inceledikten sonra alım yapmalıdır. Müşterilerimiz hobi amaçlı,
numune olarak markayı tanımak adına, kimya, kozmetik veya gıda sektöründe
kullanmak üzere veya sentezleme ve arge amaçlı olarak Virago Baz satın
alabilir. Virago Baz, sağlığa zararlı bileşenler içermez. İthal üründür,
gerekli tüm gümrük mevzuatına uygun olarak ithal edilmiştir, satışı serbesttir
ve tüm belgeleri elimizde mevcuttur. Ürün açıklama sayfalarında da bu belgeler
müşterilerimizin bilgisine sunulmuştur.