Aroma Taşıyıcı Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Aroma Taşıyıcı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Bitkisel gliserin, propilen glikol ve alkol, aromalarda taşıyıcı olarak yaygın şekilde kullanılan kimyasallardır.

Sitemizde aşağıdaki ürünler AROMA TAŞIYICI kategorisinde satışa sunulmuştur.

  • Virago Baz Bitkisel Gliserin Wilmar %99.8 saflık, USP belgeli, solumaya uygun
  • Virago Baz Propilen Glikol Basf %99.9 saflık, USP belgeli, solumaya uygun

Bu yazıda aroma taşıyıcılarının ne olduğu, sanayide nerelerde kullanıldığı ve son kullanıcının nerelerde kullanılabileceğini anlatmaya çalışacağız.

Sitemizdeki ürünler son kullanıcıya yönelik olduğundan yalnızca 500ml ve 1000ml olarak satılmaktadır. Küçük gramajlarda olduklarından fiyatları gayet uygundur.

Aroma Taşıyıcı diyerek neyi kast ediyoruz?

Aroma taşıyıcılarımız iki üründen oluşuyor. Bunlardan biri VG yani gliserin, diğer ise PG yani propilen glikoldür. Gliserin, temel anlamda katı şekerdir, nemi yani suyu tuttuğu için gıdanın hacmini ve ağırlığını artırır. Gıda sektöründe kullanımı yaygındır. Buhar makinelerinde kullanılır, aromalarla karıştırıldığında kokulu duman verir.

Propilen glikol ise aromaların temel taşıyıcısıdır. Bizden veya başka bir yerden aroma aldığınızda, hemen kullanma imkanınız yoksa PG içinde seyreltip çoğaltabilir ve aromanın tadını ve kokusunu 1 yıl kadar daha uzun süre korumayı sağlayabilirsiniz.

PG ayrıca nargile kullanıcıları tarafından tütünü, herhangi bir aroma verici ile ıslatmakta kullanılabilir. Sitemizdeki tütün aromaları nargile kullanıcılarına yöneliktir. Bazı nargile kullanıcıları, tütünü ıslatmak için gliserin de kullanabilmektedir (demleme süreci olduğundan tavsiye etmesek de isterlerse sitemizden yüksek saflıkta güvenilir gliserin satın alabilirler).

Neden Baz kelimesini kullanıyoruz?

Bizim kullandığımız baz kelimesi, base yani taban anlamındadır. Yurtdışındaki kullanımına göre bu isim verilmiştir. Kimyada bilinen anlamdaki bazlar kast edilmez. Baz, VG ve PG satışında kullanacağımız ticari isimdir.

Bitkisel Gliserin Kullanım Alanları

Gliserin (veya gliserol olarak da adlandırabilir) şu sektörlerde kullanılıyor:

  • Sabun ve mum hammaddesi olarak sanayide,
  • Laboratuvar malzemesi olarak tıp ve kimya sektöründe,
  • Kek, pasta, kurabiye yapımında şeker ve tatlandırıcı olarak gıda sektöründe,
  • Yufka, lavaş ve tortilla, lokum ve dondurma hammaddesi, lokum parlatıcıları, olarak gıda sektöründe,
  • Taşıyıcı olarak gıda sektöründe, kullanılır.

Not: Gliserin, gliserolün eczacılıkta kullanılan tıbbi biçimidir. Gliserinin en çok gıda sektöründe kullanılmasının nedeni, şeker alkolü olması ve hacminin 4 katı su tutabilmesidir

Gliserin kullanım alanları (1500 tane olduğu söyleniyor, bir kısmı aşağıda listelenmiştir):

Aroma taşıyıcı olarak listelediğimiz Bitkisel gliserin hakkında daha detayları bilgileri, metnin üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

  • Yüksek nem tutma kapasitesinden dolayı gıda ve içeceklerde kullanılır. Ayrıca gıda ve içeceklerde aroma gibi başka maddeleri çözmek ve gıdaları tatlandırmak için kullanılır.
  • Uzun raf ömründen dolayı gıdalarda koruyucu olarak kullanılır.
  • Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı (örneğin kremayı daha dolgun göstermek, keki daha puf kek türünde yumuşak yapmak vb), likörlerde kalınlaştırıcı (yani likoörü daha kıvamlı yapıyor) olarak kullanılır.
  • Şeker yerine kullanılmaktadır. Sakaroza (kristal şeker) göre %25 daha az şekerli tadı vardır, kalorisi sofra şekerinin kalorisinden biraz azdır.
  • Öksürük şuruplarında kullanılır. Alerjen değildir, çocuklar da kullanabilir.
  • Çok iyi bir laktatiftir yani kabızlıkta fitil olarak kullanılması yaygındır. Bazı ilaçlarda bulunur. Lavman yapılırken kullanımı vardır.
  • El kremi, losyon gibi kişisel bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
  • Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır. Saf gliserinden yapılmış sabunların anti-aging özellikleri bilinmektedir, piyasada saf gliserinden yapılmış sabunlar biraz pahalıdır.
  • Mum yapımında kullanılır.
  • Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır. Tütünü gliserinle ovarak tütün ıslatılır ve tütüne şekerimsi bir tat verir, içimini yumuşatır.
  • Gliserin, glukojenik etkisi (şekere dönüşebilen etkisi) nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir iyileştirme aracıdır (ketozis: sığırlarda enerji alımı enerji ihtiyacını karşılayamadığı durumlarda (örneğin yüksek süt üretimi), negatif enerji dengesi sonucu ortaya çıkan metabolik bir bozukluktur. Ketotik inekler genellikle düşük kan şekeri yoğunluğuna sahiptir, Kaynak 13). Ketoziste ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla (ağızdan) gliserin verilir.
  • Hayvanlarda rektal yolla lavman veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kasılmalarını arttırarak, sürgit etki oluşturur. Bu amaçla 25–30 gr gliserin 250–500 ml su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
  • Saf gliserin ile mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önleyebilir ve lekeyi çıkarmakta kullanabilirsiniz.
  • Dinamit yapımında kullanılır (bu konuda araştırmalarımız devam ediyor).
  • Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.

Mono Propilen Glikol Kullanım Alanları

Kullanım alanı, bitkisel gliserin kadar geniş değildir. Aşağıda en önemli kullanım alanları listelenmiştir. Düşük uçuculuklu, suyla, alkolle ve eterle karışabilir, yüksek saflıkta berrak renksiz solventtir.

Propilen glikol hakkında detaylı bir rapor okumak isterseniz, metnin üzerine tıklayınız.

  • Hem laboratuvar kimyasalıdır hem de gıda sektöründe nem tutucu olarak kullanılır, ayrıca aromaların taşıyıcı malzemesidir.
  • Özellikle kozmetik uygulamaları için uygundur. Nötral ve higroskopiktir.
  • Suyla bütün oranlarda karışır, alkoller,esterler ve ketonlarla daha az karışır.
  • Propilen glikol, etanolle aşağı yukarı eşit güçte bir mikrop öldürücüdür. Solüsyonlarda mikroorganizmaların çoğalmasını durdurur.
  • Genellikle % 15-30 aralığındaki konsantrasyonuyla istenen etki elde edilir.
  • Gıda sektöründe emülgatör olarak kullanılır (yufka, börek gibi unlu mamüllerde)

Aroma Taşıyıcı olarak Bitkisel Gliserin ve Propilen Glikol hammaddesi nedir?

Her ikisi de Palm bitkisi işlenerek elde edilmektedir. Palm, tropik bir bitkidir. Ürünlerimiz %99,8 üzzerinde saflığa sahiptir, %99 üzerindeki saflıklarda ürünün ana yapısı değiştiğinden, artık palm bitkisi ile alakası kalmaz, palm yalnızca üretimdeki kaynak bitkidir. Lütfen üretimde direkt kullanılan ve ana yapısını koruyarak bazı çikolata türlerinde kullanılan palm bitkisi ile karıştırmayınız.

Virago aroma taşıyıcı ürünlerinin MSDS ve analiz belgeleri:

WİLMAR GLİSERİN analiz

MPG BASF analiz

Solumaya uygunluk:

Virago baz kullanım alanı o kadar geniş ürünler sunar ki, müşterilerimizin kokulu duman veya nargile ara ürünü olarak kullanmaları durumunda, solumaya uygundur. Bu kimyasallar özellikle sahne sanatlarında sık kullanılır.

Yukarıdaki MSDS belgelerini inceleyebilirsiniz (bu belgeler, Virago baz ürünlerinin üreticisi tarafından bize sağlandığından evraklarda şirket adımızın olmaması normaldir)

ÖNEMLİ NOT

Virago Kimya son kullanıcıların sattığımız gliserini nasıl kullanacağından sorumlu değildir. Müşterilerimiz ürüne ait MSDS belgesini inceledikten sonra alım yapmalıdır. Müşterilerimiz hobi amaçlı, numune olarak markayı tanımak adına, kimya, kozmetik veya gıda sektöründe kullanmak üzere veya sentezleme ve arge amaçlı olarak Virago Baz satın alabilir. Virago Baz, sağlığa zararlı bileşenler içermez. İthal üründür, gerekli tüm gümrük mevzuatına uygun olarak ithal edilmiştir, satışı serbesttir ve tüm belgeleri elimizde mevcuttur. Ürün açıklama sayfalarında da bu belgeler müşterilerimizin bilgisine sunulmuştur.